Blížící se svátky nebo „Co s papouškem?”

Pro ty z Vás, kteří s papouškem pravidelně cestují pravděpodobně toto téma není aktuální a chtěli bychom Vám poblahopřát, že máte tuto problematiku zvládnutou.

Stále je, ale mezi námi mnoho těch, co jsou v chovu úplní nováčci nebo se cestování zatím vyhýbají a jedním z důvodů je právě otázka „Co s papouškem?”.

V první řadě je třeba si ujasnit co je pro Vás a Vašeho papouška lepší. Vzít papouška s sebou nebo mu zajistit dočasné opatrování? Důležité je zvážit kolik kilometrů respektive jak dlouho budete cestovat a jak dlouho se na místě určení zdržíte. Jelikož blížící se Velikonoční svátky jsou předpokladem jen pro kratší strávenou dovolenou nebo spíše prodloužený víkend raději bychom Vám doporučili nechat papouška doma a zajistit mu vhodnou péči. Vhodnou péčí máme na mysli, aby se o něj staral v první řadě člověk, kterého alespoň trochu zná a zachoval režim krmení. Samozřejmě pravděpodobně se tento čas bude muset obejít bez vypouštění z klece. Jde ale o krátký čas a pokud disponujete vhodnou klecí nebude to problém. Určitě je takové řešení lepší než vystavovat papouška stresu z cestování. Navíc na dovolenkovém místě by si také musel zvykat, v době kdyby si pomalu zvykl byste už byli na cestě domů. Plus počítejte s tím, že asi nebudete chtít celou dobu dovolené strávit na pokoji s papouškem.

Samozřejmě další velmi důležitou proměnnou je druh papouška. Jsou papoušci, které změny snášejí hůře (například žako), naopak některé papoušci by se takovému cestovatelskému zážitku velmi potěšili (amazoňan). Také ale záleží na konkrétním papoušku protože každý je ,,individuální osobnost”.

Pokud Vám situace neumožňuje nechat papouška doma (ať už z důvodu absence důvěryhodné osoby, která by převzala péči o Vašeho miláčka nebo z důvodu silné citové vazby a nemožnosti i krátkodobého odloučení J) pak Vám nezbude nic jiného než výlet zrušit nebo podniknout dovolenou rodinou – včetně opeřené části rodiny.

Na kratší vzdálenosti Vám doporučuji z důvodu bezpečnosti použít k přepravě přepravku pro kočky . V tomto případě je třeba dát pozor aby byla přepravka dostatečně zajištěna před útěkem a pravidelně ji kontrolujte, nemusíme Vám připomínat jaké umí být papoušci vynalézavé - všechny nabízené přepravky naleznete zde. V místě určení budete potřebovat dočasnou klec. Zde Vám doporučuji cestovní klece – můžete je zároveň využít k přepravě na větší vzdálenosti (jelikož zajistí papouškovi dostatečný komfort) a tyto klece slouží i pro dočasný několikadenní pobyt papouška (v případě pravidelného vypouštění na přelet i 1-2 týdny). Z osvědčených přepravních klecí jsou nejlepší Carry Me nebo Travellor.

Výhodou přenosky Carry Me a Travellor je, že ji lze jednoduše pár tahy sundat a tedy Vám v autě nezabere mnoho místa, navíc můžete díky tomu volit i vyšší velikost a tedy zajistit papouškovi větší prostor pro pohyb. Travellor zase patří k velmi oblíbeným modelům, hlavně kvůli tomu, že má blíže ke kleci než k přepravce. Zároveň v horní části je posez, kde může papoušek trávit čas, kdy je puštěn.

V každém případě přenosnou klec určitě využijete dlouhodobě a je dobré mít takový produkt k dispozici. Nikdy nevíte kdy budete chtít nebo muset vycestovat.

Nám už nezbývá nic jiného než Vám popřát hodně šťastných kilometrů a ještě více vody J

Krásné Velikonoční svátky Vám ze srdce přeje Ráj Pro Papoušci