Jaké granule a jak je podávat

V první řadě bych chtěla více popsat a přiblížit nejčastěji podávané granule. Nezapomínejte, že granule je dobré střídat, abychom zajistili vyvážený přísun živin a vitaminů.

  • Harrison´s – (seznam produktů naleznete zde) jedná se o granule ze surovin z ekologického hospodářství, jelikož neobsahují konzervační látky je dobré je po otevření udržovat v chladu a do 6-8 týdnů spotřebovat. Ze všech dostupných krmiv na trhu jsou jednoznačně TOP. Pro mnohé se zdá vysoká cena, ale kvůli vysoké nutriční hodnotě se doporučuje nižší dávkování. Během celého roku je dobré podávat „Adult Lifetime“ v době přeperování nemoci nebo zvýšené zátěže „High Potency“. Osobně preferuji Harrison se zvýšeným podílem palmového oleje (plody palmy olejové jsou přirozená strava pro papoušky a na jejich imunitní systém má tato složka blahodárné účinky) – Harrison´s Power Treat´s - pro žáky, ary je lze podávat celoročně, pro papoušky, které potřebují nižší obsah tuku doporučuji jako doplněk. Harrison´s Power Treats jsou ideální i jako odměna nebo pamlsek do aktivních hraček.
  • PrettyBird (seznam produktů naleznete zde) - výhodou je, že tyto granule jsou vyráběny pro jednotlivé druhy papoušků se zaměřením na jejich výživové nároky (tj. žakové, ary s vyšší energetickou hodnotou, amazoňany a kakaduové s nižším podílem tuků)
  • Zupreem (seznam produktů naleznete zde) - velmi oblíbené granule a papoušky velmi dobře přijímané. Při přechodu na granule nebo pokud začínáte krmit granulemi doporučuji start právě se Zupreem nakolik tady je velká šance, že papouška velmi rychle a jednoduše promluvíte na zdravé krmení.
  • NutriBird –  (seznam produktů naleznete zde)  ti co nás znají vědí, že právě Versele-Laga je naší základnou Je a máme k tomu více důvodů. Jedná se o belgického výrobce, který evidentně ví co dělá a za výrobou tohoto krmiva stojí zástup chovatelů, výživářů a veterinářů. Pro velké papoušky doporučuji NutriBird P15 Original a NutriBird P15 Tropical. Mnozí si myslí, že je u těchto granulí rozdíl jen v barvě, ale základní rozdíl spočívá v tom, že P15 Original jsou z tuzemského ovoce a P15 Tropical z exotického tropického ovoce.


Jak granule podávat – v první řadě je třeba abyste byli trpěliví, neoblomní a vynalézaví. Zkusím vám dát několik nápadů jak granule podávat:

  • Rozmočené ve vodě nebo ovocné šťávě (navíc papoušci hlavně mláďata velmi dobře reagují na teplou stravu takže rozmočené granule zkuste před podáváním přihřát například přelitím teplou vodou) - pozor rozmočené granule začnou po jisté době kvasit podobně jako ovoce proto je třeba je po jistém čase odstranit
  • Suché samostatně nebo s oblíbeným ovocem – zkuste menší množství granulí zamíchat do oblíbeného ovoce
  • V aktivní hračce – pro papoušky platí zlaté pravidlo „jídlo hrou“, takže když musí zdolat hračku budou vděční za odměnu, která na ně v hračce čeká
  • Pokud selžou všechny Vaše pokusy, rozdrťte granule a zamíchejte je do měkké potravy

Důležité je nevzdávat se a být vytrvalý. Zkoušejte různé druhy granulí a různé způsoby podávání. Také nebudeme jíst celé dny čokoládu jen proto, že nám chutná a právě tohle je cílem – zlomit našeho tvrdohlavce a naučit ho granule jíst. Protože chceme aby byl zdravý a fit. Pokud se vám přesto nepodaří naučit papouška jíst granule nezapomínejte podávat vitamínové preparáty – minimálně během přeperování, v zimním období a na jaře.