Granule pro papoušky

V tomto článku bych chtěla přiblížit proč je vhodné papoušky krmit granulemi, které granule jsou nejvhodnější a v dalším článku vám dám doporučení jak naučit papouška granule přijímat.

Někteří odpůrci granulovaného krmiva tvrdí, že to není přirozené, ale tady bych chtěla podotknout, že krmení granulemi není o nic méně přirozené než krmení slunečnicí. Navíc ze slunečnice papoušek získá tak maximálně vitamín E a přehnaným krmením slunečnicovými směskami zatěžujete játra papouška – má to dalekosáhlé negativní účinky na zdravotní stav, nadměrnou tvorbu prachového peří – s tím je spojeno svědění a následné škubání peří a podobně.

V některých zemích, které lze považovat za kolébku chovatelů exotického ptactva (Nizozemí, Belgie,..) dokonce přecházejí na celoroční krmení jen granulemi a podle odezvy chovatelů s tímto způsobem krmení mají velmi dobré zkušenosti a chovatelské úspěchy.

Osobně jsem si chtěla toto vyzkoušet, abych mohla vhodnost celoročního krmení granulemi potvrdit nebo vyvrátit. Udělala jsem tedy pokus na svých amazoňanech. V tomto období uplynul přibližně rok od toho, jak jsem vyřadila z jídelníčku vše kromě granulí. Nepodávám žádné vitamíny. Papoušci jsou v perfektní kondici, peří mají v dokonalém stavu. Chovatelské zařízení čisté, velmi dobře se udržuje, protože ani mříže nejsou ulepeny od ovoce. Jediná ale pro mě velká nevýhoda je jednotvárnost stravy. Jelikož papoušci jsou poměrně živelné dynamické tvory, které se těší když se něco děje, měla jsem pocit, že toto krmení akceptují, ale po mentální stránce jim chybí pestrost. Hlavně moje samička amazoňana je dost velký jedlík a každé ráno toužebně hledí do misky co nového tam najde. Takže za sebe jsem se vrátila k původnímu způsobu krmení, ale odnesla jsem si to, že granule jednoznačně tvoří minimálně 60% denního krmení.

Jelikož granule obsahují ideální poměr živin, vitamínů, minerálů a stopových prvků není při tomto krmení během celého roku třeba podávat žádné vitamínové preparáty. Důležité ale je granule střídat. Mám na mysli jednotlivé značky. Jelikož každý druh krmiva má jiný poměr živin a potřebujeme zajistit aby papouškovi nic nechybělo, lze toho docílit právě střídáním značek. Osobně mám co se týče složení granulí nejvyšší důvěru k bio granulím Harrison – ty podávám během celého roku a k nim domíchávám jiné granule (nejčastěji NutriBird P15 a Zupreem).

Největší úskalí krmení granulemi je právě to, že papoušek je odmítá. Přitom je to velká škoda, neboť nejčastější příčinou je to, že majitel papouška neumí správné granule podávat nebo prostě nemá dostatek trpělivosti se svým opeřeným tvrdohlavcem. A už za týden Vám napíšu pár tipů jak naučit Vašeho rošťáka jíst granule. Těšíte se?? J