STOP zastřihování křídel papoušků

Jako milovníci papoušků bychom chtěli probrat i toto vchovatelské oblasti poměrně kontroverzní téma. Naštěstí v dnešní době se nezastřihávají křídla papouškem jako kdysi. Možná je to kvůli tomu, že jsou lidé uvědomělejší případně více empatičtí nebo může být na příčině příliv komerčních prostředků určených na ,,venčení papoušků,, šle a popruhy pro papoušky. Ano, kšandy pro papoušky máme i my na našem eshopu v nabídce v této kategorii a to i přesto, že s používáním těchto produktů nejsme úplně ve shodě – v každém případě je to lepší řešení než stříhat papouškům letky a to hned z několika důvodů.

  • Papoušek je pták a ptáci létají stejně jako ryby plavou a lidé chodí a běhají – neberme jim tuto jejich základní přirozenost,
  • Pravidelné přelety zajistí papouškům výbornou kondici – létání=zlepšení zdravotního stavu
  • Neodborným zastřiháváním může dojít k poškození letek
  • Papoušek během letu = šťastný papoušek (uvolňování hormonů štěstí zajistí dobrý psychický stav papouška)
  • Druhotný pozitivní dopad na psychiku - pokud papoušek může létat ví že může uniknout před nebezpečím (neschopnost letu způsobuje frustraci, stres, strach z pádu,..)

Samozřejmě, že jsou papoušci, které se jeví i se zastřiženými letkami jako spokojené a šťastné ale tak se jeví i někteří lidé s handikepem (například, kteří jsou odkázáni na invalidní vozík ale naučili se s tím žít). Neberme proto papouškům jejich přirozenost jen kvůli tomu, abychom se s nimi mohli pochlubit před sousedy a vzít si je na rameni ven nebo z jiných „objektivních“ důvodů.

Pokud chcete pro Vaší papoušky zajistit dostatek volnosti tak pro ně zřiďte velkou klec a vnější přeletovou voliéru. Pokud toto není možné, pravidelně je pouštějte na přelet každý den (alespoň na 1-2 hod). Paradoxně právě těmto jim zajistíte dostatek volnosti – neboť co je víc než moci letět?

Používání šlí a popruhů, které zabrání ulítnutí papouška a problematiku „volného letu v přírodě“, si rozebereme v dalším článku.