Šle a volný průlet v přírodě

V dnešní době si stále více chovatelů nakupuje kšandy (popruhy) pro papoušky. Důvod je prostý - chtějí si brát papoušci s sebou ven. Určitě nedoporučujeme používání jakýchkoli řetízků na nohu – tyto produkty většinou nabízejí komerční prodejny s chovatelskými potřebami nebo prodejci, kteří chovu papoušků nerozumí. Při používání řetízků může dojít k vykloubení končetiny.

Mějte na mysli, že kšandy nepoužíváte proto aby se papoušek proletěl, ale abyste si ho mohli vzít s sebou a byli jištěni, že Vám papoušek neuletí. Vodítko, které bývá součástí balení není primárně určeno k letu ale jako pojistka proti ulítnutí když papoušek náhodou vzlétne. Proto jsou přiložená vodítka většinou kratší. K některým šlím lze dokoupit i dlouhá několik metrová vodítka, ale toto v zásadě nedoporučujeme nakolik papouška, který je vzdálen na několik metrů nemáte dostatečně pod dohledem a riziko ulítnutí je poměrně vysoké. Papoušci během používání těchto výrobků nikdy nenecháváme bez dozoru.

Poměrně často se setkávám s názorem „můj papoušek by stejně neuletěl“. Můžete mi věřit - ULETEL. Bez ohledu na to, jak silně je Váš opeřenec na Vás citově navázaný v tomto případě nejde ani tak o volání přírody, ale spíše o to, že papoušek není zvyklý létat ve volném prostranství. Při ulítnutí nabere téměř okamžitě výšku a ztrácí orientaci – on by se i chtěl k Vám vrátit ale chudák neví jak L. Abyste to lépe pochopili zkusila bych to přirovnat k tomu, když člověk přežije celý život v jedné místnosti a poté ho vysadí na hlavním náměstí v Berlíně. Co myslíte, že se stane? Ano my se umíme zeptat na cestu a pomohou nám ale papoušek si asi těžko poradí sám. Většinou létají v kruzích a hledají výše položená místa k přistání. Když se Vám ho i podaří najít, neví jak má k Vám sletět, nebo prostě neletí neboť je vysílený a ve stresu.

Takže pokud používáte kšandy a berete svého papouška ven uvědomte si, že vždy je to s jistou dávkou rizika a prosím buďte opatrní a obezřetní.

Další poměrně dost propagovanou věcí jsou volné průlety v exteriéru. Volné proto, že jsou bez jakéhokoli jištění nebo pojistky proti ulítnutí. Na něco takového jsou ale zapotřebí dvě věci – neskutečně pevné nervy chovatele a pravidelný nácvik na tento proces od útlého věku papouška. Většinou se výcvik papoušků začíná v pronajatých letištních halách – papoušek si musí zvyknout na velké prostory a na přivolání nebo signál najít cestu k majiteli. Potom se průlet nacvičuje ve volném prostranství ale v nezastavěné oblasti, ideální na planině (kde nejsou stromy ani žádné dráty el.vedení ani podobné eventuálně nebezpečné prvky). V každém případě pokud se pro tento způsob rozhodnete doporučujeme zkontaktovat se s chovatelem, který uvedenou metodu aplikuje a má s ní dostatek zkušeností na to aby Vás vedl a poradil Vám. Jelikož my s tímto nemáme a ani nikdy nebudeme mít praktické zkušenosti. Naše papoušci máme na to příliš rádi (navíc jsou zelení, takže bych je opravdu těžko hledala někde na stromě nebo v trávě..)