Bidla základní výbava klecí a voliér

V článcích týkajících se klecí a optimální péči o drápy jsem se věnovala i problematice vhodné volby bidel. Jelikož se jedná o velmi důležitou věc, která zajistí papouškovi komfort, kondici i zábavu, měli bychom výběru bidel věnovat velkou pozornost.

Budu se opakovat, když napíšu, že všechna bidla, která jsou standardně dodávána ke klecím, nejsou vhodná. Slouží jen jako chvilkové dočasné řešení dokud klec nevybavíte pořádnými větvemi.

Používejte jen dřevo, které je zdraví neškodlivé – ideální například z ovocných stromů (nesmějí být chemicky ošetřené) nebo bez, borovice,... Na internetu najdete několik zdrojů obsahujících seznam neškodlivých a jedovatých dřevin. Bohužel tyto zdroje se ne vždy shodují, proto moje rada zní používat jen takové dřevo, kde máte 100% jistotu, že papouškovi neuškodí (proto jsem napsala pár mnou osvědčených tipů, které léta používám pro mé papoušky).

Papoušek se s bidlem zabaví – okusování kůry a zároveň se mu budou obrušovat drápky přirozenou cestou. Před prvním umístěním do klece je ideální bidlo sterilizovat horkou párou nebo použitím nezávadné dezinfekce – ideální je veterinární dezinfekce F10 SC (F10 SCXD).

Do klece neumísťujte zbytečně mnoho bidel. Ideální je jejich počet přizpůsobit velikosti klece. Jedno hlavní bidlo by mělo být umístěno u misek s krmením. Další bidlo dejte o patro výše a jedno nejvrchnější bidlo by mělo sloužit ke spaní, protože papoušek bude vždy spát ve vrchní části klece. Klec můžete vybavit ještě brusným bidlem, které bude doplňkově sloužit k obrušování drápů. Umístěte jej k misce s krmivem. Brusné bidlo plní svůj účel jen v tom případě, je-li vhodně umístěno, čili tam kde se papoušek často zdržuje a pohybuje. Pokud by sloužilo jako například náhrada „spacího bidla“, bude na něm papoušek jen sedět a nebude tak docházet k obrušování. Ideální alternativou jsou pak různé houpačky s brusným bidlem. Při houpání musí papoušek vyrovnávat rovnováhu, uvolňovat a zmáčknout prsty na nohou a při tomto pohybu dochází k vhodné péči o pokožku nohou a drápy.

Kompletní nabídku bidel naleznete zde

Třeba si dávat pozor na tloušťku bidel - vždy je nutné vybírat co nejhrubší podle velikosti nohy papouška. Obepne-li prsty celý obvod, ztrácí bidlo svůj význam neboť hroty drápků nejsou v kontaktu s brusnou plochou.

Ti zručnější z nás, mohou pro papoušky vyrobit houpačku nebo hrazdu – stačí tlustší větev a sisalové nebo bavlněné lano. Fantazii se meze nekladou.

Nezapomínejte, že bidla je třeba pravidelně obměňovat. Toto je takové menší úskalí hlavně pro nás línější ale co bychom neudělali pro spokojený život našich mazlíčků. Papouškům nejvíce chutnají čerstvé větve, takže se nevyplatí připravovat si větve do zásoby – za prvé papoušci nebudou chutnat tak jako čerstvé a za druhé po delší době seschnou a nemusí v kleci dobře sedět. Takže vždy doporučuji čerstvé větve. Hlavně pravidelně měnit – když je totiž kůra z větví oloupaná zcela ztrácí význam vaše snaha o zdravé vybavení klece.