Papoušek a děti

Toto téma se týká většiny z nás. Buď přineseme papouška do rodiny s dítětem (dětmi) nebo nám čáp přinese dítě do rodiny, kde se již zabydlel papoušek. V obou případech si klademe otázku, jak nastavit celé fungování domácnosti. Aby se papoušek necítil odstrkovaný, nežárlil, neútočil na dítě a zároveň aby junior vycházel s papouškem a měli pěkný vztah.

Nebudu Vás lhát, ne vždy to půjde. V horším případě je ale i vzájemné ignorování a chladnější vztah lepší řešení než projevy agresivity. V první řadě si uvědomte, že velké papoušky mohou svým zobákům a drápy nadělat na jemné dětské pokožce poměrně značné škody. Navíc jakýkoli útok bude produkovat u dítěte strach a vytvářet bloky (co nechceme, každý z nás přece chce aby naše děti měly pozitivní vztah k chovu papoušků).

Je na nás abychom děti vedly a naučili jak se mají k papouškům chovat. Učme je poznávat povahu papoušků, konkrétně povahu toho Vašeho. Citlivým přístupem probudíme u dítěte empatii (umění vcítit se do pocitů papouška a schopnost reagovat na tyto pocity). Jakékoliv prudké, emotivní případně agresivní reakce vyvolávají negativní zpětnou vazbu u papouška.

Důležité je uvědomit si, že papouška nezměníme a těžko převychováme. Vhodnou komunikací se ale naše děti budou chovat tak, že si k papouškovi samy najdou cestu a budou spolu vycházet. Z toho, co mám odpozorováno tak v rodinách, kde děti vyrůstají s více zvířaty (případně mají pravidelný přístup k jiným zvířatům) není se soužitím s papouškem problém. Děti tam mají v podstatě vybudovanou schopnost umět se chovat ke zvířatům.

Když budete dítě učit jak se má k papouškovi chovat, určitě nezačněte budováním strachu u dítěte. Mám na mysli cestu ,,pozor, nechoď k němu, ďobně tě, je nebezpečný,...,, apodobně. Pokud je papoušek agresivnější zkuste spíše dítěti vysvětlit a vymezit jeho a papouškův životní prostor, které se nebudou narušovat. Případně se to dá řešit koupí dalšího domácího zvířátka (například mořského selata) – to bude zvířátko Vašeho potomka a papoušek je Vaše zvířátko. Každý se bude starat o své zvířátko a respektovat domácího mazlíčka druhého člena rodiny. Zároveň tak budete budovat u dítěte schopnost pro zodpovědnost.

Rovněž Váš vztah k papouškovi by neměl být narušen projevy, které by v opeřenci mohli vzbudit žárlivost. Uvedu příklad. Pokud má Váš papoušek dominantní postavení v rodině a Vy jste to nějakým způsobem neřešili dříve, s příchodem dítěte je pozdě na řešení tohoto problému. Pokud byste na něj začali tlačit, papoušek bude za příčinu považovat právě dítě a mohou se v něm probudit negativní emoce vůči příčině jeho drezury.

Dále pokud máte malé dítě nebo ho v dohledné době plánujete doporučuji Vám spíše méně agresivní papoušky, nebo alespoň takové, které mají menší zobák a v případě nějaké hraniční situace jím neumí nadělat tolik škody. Zde si opět dovolím poukázat na chov amazoňanů – skutečně patří mezi agresivnější papoušky (plná míra agresivity se u nich začíná objevovat kolem 4.-6 roku života, hlavně v období toku).

Další samostatnou kapitolou jsou alergie. Mohou to být alergie na peří exotického ptactva, prach, roztoči. Vše souvisí s chovem papoušků. Pokud jde o nás, v rámci našeho hobby toho umíme snést dost, ale samozřejmě pokud vidíme trápit se naše děti, chceme to řešit hned. Za moji chovatelskou praxi jsem se setkala s nesčetně případy, kdy se lidé zbavovali papoušků kvůli alergii. Přitom sama jsem byla svědkem toho, že člověk měl na začátku chovu papoušků silnou alergii na peří exotického ptactva a po 6 letech mu vyšly testy na alergii negativně. Důležité je udržovat klec v čistotě, pravidelně ji dezinfikovat resp. čistit parním čističem. Papoušci je nutné pravidelně sprchovat. Pokud jsou Vaše děti alergické, klec nesmí být umístěna v dětském pokoji a papouška je ideální pouštět k přeletu v době, kdy dítě není doma (případně je v jiné místnosti). Vše lze zvládnout s jistými opatřeními.

Toto jsou všechno mé postřehy, které jsem sesbírala za přibližně 12 let. Pokud máte jiné zkušenosti a nápady se kterými byste se chtěli se mnou nebo dalšími čtenáři podělit, budu velmi ráda pokud Váš příspěvek přidáte do komentářů.