Chovat papouška single nebo v páru?

Tak jako většina z vás i my jsme začínali s chovem jen jednoho papouška. Chtěli jsme, aby si co nejlépe na nás zvykl, byl krotký, přítulný a bral nás jako náhradu za svého potenciálního partnera. Až z odstupem času vidím jak moc jsme se mýlili. Netvrdíme, že období, kdy jsme chovali papouška-jedináčka bylo špatné. Svůj účel to jednoznačně splnilo a my jsme tak měli úžasného opeřeného parťáka. Člověk ale nikdy nemůže nahradit společníka stejného druhu – teď nemluvíme o opačném pohlaví. Klidně mohou být chovány papoušci i stejného pohlaví. Jen je skutečně důležité aby byli dva J(ideálně stejného druhu). Papoušek není jako pes, který většinu dne prospí (tedy v době kdy jste například v práci vám pejsek doma odpočívá a spí). Papoušek bohužel ne. Ten si sem tam zdřímne, hraje si s hračkami (pokud mu je dopřejeme) a čeká na náš příchod. Papoušci jsou zvířata se silnými sociálními vazbami a jejich izolovaný chov pro ně opravdu není po psychické stránce prospěšný.

Stejně jako většina z vás jsme se před koupí druhého papouška obávali a kladli jsme si základní otázky, zda budou papoušci spolu vycházet. Ale hlavně jsme se báli, že ten náš ,,prvorozený,, miláček se přeorientuje na nového opeřence a přestane nás mít rád. Všechny obavy a pochybnosti však nebyly na místě. Pokud jde o budování vztahu mezi dvěma papoušky existuje několik kroků, které vám tento proces usnadní a pomohou. Toto zmíníme v dalším článku.

Ale hlavně co se týká našeho strachu o to, že přijdeme o lásku a sympatie prvního papouška – skutečně jediné co se změnilo je: větší nepořádek v kleci (u 2 papoušků v zásadě 3-4x větší nepořádek než u jednoho – matematicky tomu zcela nerozumím ale je to tak) a hlavní věc: větší tlačenice na Vašem rameni. Takže naopak, místo aby nás papoušek přestal mít rád a soustředil se na svého druha, nás druhý papoušek velmi rychle akceptoval a začal mít rád – protože vše opakoval po svém starším již zabydleném parťákovi.

Nebojte se, směle do toho – zajistíte tak plnohodnotnější a šťastnější život vašemu opeřenému svěřenci. Nezapomeňte si ale přečíst následující článek, kde naleznete několik doporučení jak při párování postupovat.