Tipy a návrhy jak zvládnout ,,párování,,

Pracovně si prvního papouška nazveme Oskar a druhého Pipo.

V první řadě si v zásadě doporučujeme pořídit papoušky stejného druhu. Mnozí z nás to chtějí mít v kleci ,,pestřejší,, a proto přemýšlejí nad různými druhy. Není to ale dobré, neboť jednotlivé druhy se vyznačují nějakými základními povahovými rysy a navíc měli byste velký problém vytvořit jídelníček, který by vyhovoval různým druhům papoušků (například amazoňani potřebují dietní stravu, ale naopak bude potřebovat krmení s vyšší energetickou hodnotou).

Při párování jsou dvě cesty. Jednodušší cesta je pořídit si hned na začátku velkou klec a rovnou 2 mláďata. Druhá možnost je dovézt již k zdomácnělému papouškovi (Oskarovi) partnera (Pipa) – tato cesta je komplikovanější ale má o to větší kouzlo a skutečně ji doporučujeme.

Doporučujeme ji z toho důvodu, že Oskar si již zvykl na vás, váš denní režim. Pipo ho bude akceptovat a vše po něm opakovat. Ideální čas pro párování je, když Oskar cca 1,5-2 roky. Tehdy se ještě nejedná o dospělého jedince, takže období toku není tak silné a neprojevuje se u něj velká agresivita (známá například u amazonanů). Pipo by pak měl být mládě. Když Pipo odroste nebude mezi nimi velký věkový rozdíl, ale mládě je ještě čistá nepopsaná tabule a velmi snadno si zvykne na novou rodinu, nový režim, novou hejno. Pokud byste koupili druhého papouška staršího, už by měl jisté návyky a zlozvyky, které by mohly celý proces párování zkomplikovat.

Když donesete Pipa domů umístěte jej do přepravní klece nebo připravené druhé klece cca 2-3 metry od Oskarové klece. Nezapomínejte, že celé teritorium je Oskarovo a Pipa nesmíte upřednostňovat. Oskar nesmí mít pocit, že je odsouván na vedlejší kolej, mohl by začít žárlit nebo hrát uraženého. Celkový denní režim domácnosti tedy musí fungovat úplně stejně jako do Pipova příjezdu. Pipovu klec budete postupně přibližovat k Oskarové až se po několika dnech dostanete do fáze, že budou jednotlivé klece zcela u sebe – mříž na mříži. Tak se k sobě mohou papoušci dostat a zkoumat se – naopak, když budou chtít mít klid, každý si může odlézt do klidu své klece. Když si papoušci zvyknou – garantujeme vám, že tento stav poznáte – můžete je začít pouštět na společný průlet. Poslední fáze pak je umístění do jedné klece. Upozorňujeme, že ideální stav je nová velká klec, s novými hračkami, novými bidly. Pokud to z finančního nebo prostorového hlediska není možné, alespoň Oskarovu klec celou na nově zařiďte.

Pro Váš pocit jistoty si můžete pořídit kameru a v době vaší nepřítomnosti papouška kontrolovat. Hlavně žáci zvyknou nehrát fér – před vámi se budou tvářit jak si moc lezou na nervy a kloubčit se a když nejste doma budou se toulit a probírat si peříčka. Prosím nezapomeňte, že pokud i mezi papoušky dojde k menším hádkám a konfliktům, je to úplně normální – pokud neteče krev je všechno ok, síly jsou vyrovnané, oba mají stejné zobáky, nechte je ať si hádku vyřeší sami. Stanoví si tak ve svém mini hejnu hierarchii a bude jim to pak v jejich vztahu klapat.

A můžete nám věřit není hezčí pohled než na dvě načechrané opeřené kuličky, které se k sobě toulí.