KÁVOVNÍKOVÝ STROM - Proč ano a proč ne

Každý papoušek chovaný v domácnosti jako miláček by měl mít místo, kde si může posedět a hrát si během volného přeletu (v době kdy je vypuštěn z klece). Pokud jste prostorově omezeni do takové míry, že se Vám strom ani žádný posed pro vašeho opeřence v bytě nikde nevejde, lze tento stav řešit vhodnou klecí s hřištění částí na vrchu klece. Spíše bychom ale doporučovali pořízení menšího stromu (posedu), který umístíte na opačnou stranu bytu, než stojí klec. Papoušek bude mít pak možnost se proletět mezi dvěma body, které jsou jeho útočištěm – klecí a stromem.

Většina majitelů papoušků si ,,ptačí strom,, zmistruje svépomocí nakolik vlastnit hotové stromy z kávovníkového dřeva je značně finančně náročné. Z vlastních dlouholetých zkušeností ale kávovníkové stromy doporučujeme jako vhodnou investici. Zde je alespoň několik důvodů:

  • Kávovníkové dřevo je opravdu odolné, vydrží mnoho let (dobře zvolený kávovníkový strom je na celý život papouška)
  • Stromy z kávovníkového dřeva jsou velmi vkusnou estetickou záležitostí interiéru bytu
  • Tyto stromy se velmi dobře myjí a udržují hygienicky čisté
  • Stromem se velmi snadno manipuluje, proto jej lze velmi snadno přesouvat po bytě

Samozřejmě je velmi důležité vybrat si vhodný strom podle druhu papouška (pro kakaduy a ary budeme volit větve s větší tloušťky). Další důležitý fakt je, že pokud v kleci papoušek nemá k dispozici brusná bidla a bidla-větve z přírodního dřeva s kůrou (které pravidelně obměňujete) pro vás pořízení si takového stromu není vhodné. Papoušek potřebuje i přírodní bidla kvůli péči o drápy, zobák a duševnímu zdraví – protože drtivá většina opeřenců potřebuje neustále olupovat kůru z větví (bidel). Z tohoto důvodu vždy doporučujeme po složení klece (předtím než do ní poprvé umístíte papouška) vyměnit hladká bidla, která bývají součástí balení klece, za přírodní větve. Samozřejmě i do klece můžete umístit kávovníkové bidlo, ale doporučujeme toto spíše jako doplněk. Základ ať tvoří obyčejné větve.

Nabídku kávovníkových stromů naleznete zde.

Jako dobrou alternativou jsou pak kávovníková bidla, která můžete našroubovat iz vnější části klece a tak slouží jako jakýsi provizorní ale velmi vkusný posed.

Ať už se rozhodnete pro kávovníkový strom, kovový stojan nebo jiný druh posedu prosím mějte na mysli, že papoušek opravdu takovou formu oddechové zóny potřebuje. Však i my se těšíme, když přijedeme z práce domů a zapadneme do oblíbené sedačky.