Jak určit věk a pohlaví u velkých papoušků

Přesný věk u papoušků nelze určit, ale podle jistých znaků umíme alespoň zjistit zda se jedná o mládě nebo staršího papouška. Mláďata mají vždy tmavé oči (minimálně tmavší duhovky). Duhovky jsou světlejší až u starších ptáků (od přibližně půl až třičtvrtě roku začnou být duhovky světlejší). Například u kakaduů umíme podle barvy duhovek zjistit nejen věk, ale i pohlaví. Všechna mláďata kakaduů mají černé oči, v dospělosti mají samice duhovky hnědé, samci černé.

Dalším znakem jak poznáme, zda se jedná o úplně mládě je stav zobáku a drápků. Drápy jsou u mláďat ostré a hladké. Pozor ostré drápy mohou a často mívají i starší papoušky, ale je třeba si všímat i zobáku. Mládě má hladký zobák, starší papoušek ho má v menší nebo větší míře opotřebovaný, protože zobák je rohovina, která se olupuje a obnovuje. Mláďata bývají u barevných druhů méně vybarvená, peří zvyknou mít matnější, někdy působí rozcuchaným dojmem nakolik ještě nemají tolik zkušeností ao své peří se neumí správně starat. S přibývajícím věkem, vhodnou stravou, správnou péčí a pravidelným přeperováním (první masivní přeperování můžete čekat kolem 1. roku) je peří stále krásnější.

Mláďata v útlém věku jsou nemotorná, je to pozorovat při pohybu po bidlech a hlavně během hry. Papoušek si ještě není jistý svými pohyby a při hře může opatrně našlapovat (působí to jako třes nohou) nebo častěji padat. Mladý pták není útočný a pokud se i zahání zobákem je to zpravidla ze strachu, ne z agresivity.

U některých druzích papoušků je možné pohlaví poznat podle vnějších znaků. Například eklektus je samec zeleně zbarvený, samička červená. Dospělý sameček kakadu má tmavé oči, samice hnědé. Někteří chovatelé už vědí s vysokou úspěšností zjistit pohlaví i například u žáků (podle světlosti peří a tvaru hlavy).

Jediný spolehlivý způsob jsou ale DNA testy nebo endoskopie (pozor i zde je někdy odchylka v cca 1-2% případů, v důsledku selhání lidského faktoru při nesprávném odběru nebo chybě při laboratorních testech). DNA testy se dělají odběrem (malou inzulínovou sterilní jehlou se papoušek píchne například do nožky nebo pod křídlem), pak se kapka krve dá na speciální odběrový papírek (je dostupný v laboratořích kde nabízejí určení pohlaví u papoušků). Na tento papírek se zároveň označí druh papouška, číslo kroužku případně čipu. Za pár dní máte DNA certifikát a víte zda je Váš papoušek on nebo ona.