Hračky pro vašeho opeřence

Výběr hraček záleží hlavně na Vašem vkusu. Často se stane, že majitel vybere nevhodnou nebo špatnou hračku, kterou papoušek nechce nebo rychle zničí a to člověka odradí od koupě další hračky (jelikož koupě hračky není finančně nenáročná záležitost).

Při koupi hračky se řiďte základními pravidly:

  1. Kupujte to, co Váš papoušek upřednostňuje (někdy jsou to barevné hračky, jindy právě bezbarvé, koženkové, dřevěné, akrylové,...) – tzn. řiďte se primárně vkusem Vašeho opeřence nikoli Vaším úsudkem,
  2. Do klece nikdy neumisťujte více než 2-3 hračky (podle velikosti klece, někdy stačí 1 hračka) – při velkém počtu hraček bude papoušek přesycený a znuděný – přesto si vybere jednu hračku která mu bude nejvíce sympatická.
  3. Hračky pravidelně obměňujte a to buď když se Vám hračka vidí již v pokročilém stadiu rozpadu, ale ideální je cca každé 3 týdny,
  4. hračky jsou pro papoušky velmi důležitou součástí každodenního života, pokud je pro Vás koupě hraček finančně náročná zkuste je nahradit Vámi doma vyrobenými hračkami a zábavami

Poslední bod je velmi důležitý nakolik jiná domácí zvířata velkou část dne prospí nebo odpočívají (např. pes až 16hod. ze dne) ale papoušek je velmi hravé stvoření, které iv době Vaší nepřítomnosti nespí apotřebuje se hrát a bavit. Pokud nemá v kleci parťáka o to víc.
Vyhneme se tak podobným jevům jako je například dlouhá chvíle z ní plynoucí frustrace, která může vyústit až do škubání peří.

Takže rozeberme si to na drobné:

  • Dřevěné hračky: velmi oblíbené a nejprodávanější hračky, cenově nejdostupnější. Nevýhoda je, že nevydrží dlouho – to je ale přece cíl = zabavit papouška. Pokud volíte dřevěnou hračku, zkuste vybrat takovou, kde jsou kromě měkčího dřeva i pevnější dřevěné části, bambus, kokos případně kávovníkové dřevo (tyto prvky prodlužují životnost hračky a tím jsou pro papoušky velmi zajímavou výzvou)
  • Aktivní hračky: hračky vyrobené z odolného plastu nebo akrylu. Jejich cílem je rozvíjet motorické dovednosti, inteligenci a praktické myšlení papouška. Nevýhodou je, že pokud papoušek přijde na to jak tuto aktivní hračku zdolat (a dostat se k zasloužené odměně uvnitř hračky – oříšek, piškot,..) hračka přestává plnit svůj účel. Je ji možné ještě jistý čas používat ke cvičení rychlosti, ale pak doporučuji na delší dobu dát hračku pryč a vystřídat s jinou aktivní hračkou. Tento tip hraček má však své obrovské výhody v podobě motorického a inteligenčního posouvání papoušků. Spousta lidí si myslí, že opeřenec vybranou aktivní hračku musí hned zvládnout. OMYL – cílem je aby se „trochu“ potrápil a rozvíjel si praktické myšlení
  • Kovové hračky: vyznačují se svou nezničitelností což je v podstatě jejich velká nevýhoda neboť s takovouto hračkou papoušek nemůže udělat v podstatě nic a proto ho rychle přestane bavit. Nám se velmi osvědčila kovově-aktivní hračka Kovové krmítko – do této kovové hračky lze umístit krmivo, části jiných hraček, hadříky nebo jiné oblíbené věci, které papoušek musí z kovové klece vytahovat.

Shrneme-li si to, vyplývá nám z toho, že je třeba hračky pravidelně měnit, nedávat jich do klece zbytečně mnoho a řídit se vkusem svého opeřeného miláčka.