Jak vybrat vhodnou klec část 2.

V předchozí části jsem se věnovala hlavně nejdůležitějšímu parametru klece – a to její dostatečné velikosti. Stejně důležité je, volba vhodné rozteče (vzdálenost jednotlivých drátů) a tloušťky drátu. Je to důležité neboť při nevhodné volbě rozteče a tloušťky drátu se papouškovi bude těžko po mřížích pohybovat, ale nejdůležitější je, že může dojít k úrazu - k uvíznutí například prstů nebo hlavy mezi mřížemi. Takže mříže musí být dostatečně vzdálené, ale ne příliš – aby papoušek nemohl prostrčit mezi mřížemi hlavu. Tloušťka drátu musí být dostatečně silná, aby odolala silnému zobáku.

Pro papoušky o velikosti přibližně žaka, amazoňana a pod. doporučuji rozteč 1,8 cm – 2,5cm, tloušťka drátu 4-5mm. Pro velké ary a kakaduy je ideální rozteč 2,5cm – 3,1cm a tloušťka drátu minimálně 5mm.

Lidé si myslí, že mříže na kleci by měly být umístěny jen horizontálně (vodorovně) neboli v podstatě vytvářejí žebřík po kterém se papouškovi komfortně lozí. To je sice pravda, ale dvousečná zbraň nakolik naším cílem je, aby byl papoušek fyzicky zdatný a fit. Správná klec má mít tedy vždy na dvou panelech horizontální mříže a na dvou vertikální (podélné). Lezení po vertikálních mřížích je náročnější a papoušek si tak buduje kondici i motorickou zručnost.

Všechny kvalitní klece pro střední a velké papoušky, které navrhli specialisté na chov exotického ptactva by měli mít rošt (spodní mříž nad vaničkou, brání aby se papoušek dostal k nečistotám na dně klece) a vaničku na dně klece (místo pro zachytávání trusu) . Některé menší klece a voliéry mohou být cíleně vyráběny bez spodních roštů, protože některé druhy ptactva se chodívají krmit na zem resp. do spodních částí klece. Obecně však klece pro střední a velké papoušky by měly být vybaveny výsuvným roštem i vaničkou.

Pokud si nejste jistí jakou značku klece koupit řiďte se Vaším úsudkem o prodejci. Prodejce by měl mít znalosti v chovu papoušků a měl by Vám umět poradit a shrnout všechna pro a proti jednotlivých modelů. Z tohoto můžete usoudit, že prodejce ví co prodává a může Vám zodpovědně pomoci při výběru klece.

Dalším méně závažným atributem je volba barvy klece. Tady jde skutečně jen o váš vkus a estetické cítění. Například u našich klecí jsou obecně dostupné barvy antik (tmavá, černá) a platinum (světlá, šedá). Žáko lépe vynikne v tmavé kleci (antik), ale nevýhodou tmavé klece je, že je na ní velmi viditelný prach a prachové (šedé) peří. Já osobně jsem před mnoha lety začínala také tmavými klecemi (tehdy byl poměrně hit tmavý nábytek, tmavá elektronika – prostě všechno černé bylo luxusní J). Jak jsem se začala více věnovat zkoumání chování velkých papoušků, tak jsem dospěla k závěru, že světlé klece jsou vhodnější. Papoušci vidí širší barevné spektrum a jsou více citlivé na barvy než lidé (možná jste to nevěděli, ale důvodem je vizuální vnímání UV záření). Možná je to jen můj pocit nebo domněnka ale odůvodnila jsem si to tím, že kdybych byla papoušek také bych se cítila lépe ve velkých prosvětlených prostorách J. Takže za mě a moje papoušky jednoznačně světlé klece.

Důležitým parametrem při výběru klecí je povrchová úprava. Musí být ekologická, trvanlivá. Barva by se neměla olupovat. Při vhodné volbě Vám musí klec vydržet v původním stavu několik let. Co se týká klecí Montana Cages, mám je osobně otestované amazoňany, araraunami (dlouhodobě, ara – 4 roky, amazoňany – 12 let) a klece jsou stále jako nové. Klece se velmi dobře čistí, ale není třeba zapomínat na pravidelnost a šetrnost – tzn. čistit klec pravidelně, nepoužívat agresivní čistící prostředky.

Samotnou kapitolou je pak výbava klece. Budeme jí věnovat svůj čas po smontování klece a umístěním papouška do nového bydlení. A protože toto je velmi podstatná kapitola (aktuální i pro ty, kteří mají klec v provozu již déle, neboť o zařízení v kleci je třeba se starat) – těším se na Vás příště.