Transport - přeprava papouška

Tento článek se týká všech těch, co si jdou pro svého papouška k chovateli ale i ty, kteří hledají optimální způsob přesunu svého papouška.

Cílem při převozu je vždy snažit se minimalizovat stres, ale hlavně zajistit maximální možnou míru bezpečnosti. Je rozdíl, zda přepravujete papouška na kratší vzdálenosti (do 1 hod.) nebo na delší. Na kratší vzdálenosti se mi nejvíce osvědčila plastová přenoska. Pozor, ale ne všechny přenosky jsou pro přepravu papoušků vhodné. Důležité je všímat si konstrukce a hlavně přední dvířka, včetně způsobu zavírání. Dejte si pozor na plastové zavírání, které může chytrý zobák větších papoušků po 30 minutách jízdy úplně rozkousat a máte uprchlíka (asi nikdo z nás by se netěšil kdyby mu během jízdy autem začal po autě pobíhat a poletovat papoušek).

Optimální plastová přenoska pro převoz papouška na kratší vzdálenosti by měla vypadat takto:

  • SKUDO přepravka různých velikostí klikněte zde


Na delší vzdálenosti doporučuji speciální přepravní klece pro papoušky:

  • TRAVELLOR nebo TRAVEL-CAGE– přenosné klece carry me lze jednoduše sundat pár tahy a pohodlně uskladnit.


Tyto přepravní klece jsou vhodné, neboť v nich umíte papouškovi zajistit během delší cesty dostatečný komfort – prostor, misky na vodu, krmivo (při přepravě je ideální místo vody, podávat šťavnaté ovoce – hrozny, meloun,..). Zároveň takovou přenosnou klec můžete použít jako dočasné ubytování pro papouška v případě dovolené.

Při volbě způsobu přepravy se vždy řiďte chováním a pocity Vašeho opeřence. Pokud si jdete po mládě k chovateli, používejte plastovou přenosku – tento způsob je vždy vhodnější i pokud papoušek těžko snáší cestování – jedná se totiž o bezpečný způsob přepravy (i když papoušek pod stresem mívá křídly nebo podléhá hysterii, nemůže se zde doudírat nebo si ublížit Čest výjimkám – už jsem se setkala is tím, že si papoušek zlomil pero v plastové přenosce, je-li papoušek ve stresu, doporučuji přenosku překrýt tmavou plachtou – co nejvíce zatemnit.

Naopak některé papoušky se z cestování těší, potřebují vše vidět a komunikovat s okolím (velmi obvyklé například u amazonanů – ty potřebují být vždy tam kde se něco děje) – tehdy je zase vhodná přenosná klec (ať mají super výhled a vše pod kontrolou).

Vždy myslete na to, že přenoska by měla patřit k Vaší základní výbavě. Nikdy nevíte kdy budete muset akutně vycestovat (nedejbože k veterináři) a ,,štěstí přeje připraveným,::-).