Proč právě papoušek a kde ho sehnat - část 3.

V této poslední části bych se chtěla věnovat doporučení, zda koupit plně odstaveného jedince nebo mláďátko, které ještě neumí přijímat potravu samé neboli jej musíte jistou dobu ještě dokrmovat (lžičkou, sondou nebo stříkačkou) speciální dokrmovací směsí. Dalším běžným jevem je koupě "putovního papouška" staršího papouška většinou na inzerát.

Často jsem se setkala ještě s postojem, že se vyplatí koupit papouška, který ještě není úplně odstaven – to znamená, že jej je třeba ještě ručně dokrmovat. Jako hlavní důvod je, že si na vás zvykne, bude neuvěřitelně krotký. Toto je sice opravdu pravda, ale je nutné si uvědomit i úskalí tohoto kroku. Prodávající je spokojen, neboť nemá starosti s neustálým dokrmováním. Sice možná papoušek prodá za nižší částku než plně odstaveného jedince, ale nemusí se starat o to, aby se papoušek naučil krmit sám, případně pokud by v době dokrmování a odstavu došlo k projevům nějakého onemocnění resp. úhynu ve většině případů (pokud se nejedná o závažné vrozené onemocnění, které by odhalila pitva) může dát od věci ruce pryč. Doba odstavení, t.j. čas kdy papouška přestanete ručně dokrmovat může být v některých případech dost komplikovaný – a to hlavně u některých druhů (například velké ary a kakaduové). Pokud zmeškáte vhodnou dobu na odstavení od dokrmovací směsi, může papoušek ještě dlouhou dobu vyžadovat dokrmování.

Úplným začátečníkům v žádném případě nedoporučuji koupi staršího papouška. V první řadě jde většinou o chudáka tzv. "putovního papouška", kterého se majitel potřebuje zbavit. Často je to kvůli objektivním důvodům, které budou s největší pravděpodobností překážet i vám (vysoký předpoklad, že papouška po čase také posunete dál). Aby takoví prodejci urychlili prodej a co nejrychleji se zbavili svého opeřeného problému a neztratili při tom skvělý obraz o svém charakteru, zvyknou jako důvod prodeje uvést alergie, narození dítěte, stěhování apod.

K vám se tak dostane papoušek, který může být agresivní, neúnosně hlučný, vulgární :-D a podobně. Proto je nejlepší mít mládě, které si vychováte k obrazu svému. Když nezvládnete výchovu a Váš papoušek bude mít jisté zlozvyky, prosím naučte se ho akceptovat – je již Vaší součástí a plnohodnotným členem Vaší rodiny. Nikdo z nás není dokonalý. Já osobně mám také chuť někdy vyhodit samičku mého amazoňana ven oknem nebo jí vyhrožuji prodejem (hlavně tehdy když se mě pokouší zabít :-D) ale když jsem se už na tuto cestu dala musím respektovat její občasné výhrady vůči mé osobě.

Skutečně ideální stav je zakoupit čerstvě odstavené ručně dokrmené mládě. To jestli se papoušek umí krmit sám si ověříte velmi jednoduše. V kleci bude mít v misce krmivo, směs zrna – slunečnice bude vyloupaná. Když mu podáte například slunečnicové semínko z ruky, bez sebemenších problémů ho vyloupne a sní.

Jak jste se mohli výše dočíst ani taková banální věc jako koupě papouška není zcela jednoznačně jednoduchá záležitost a nemusí se obejít bez problémů. Mým cílem bylo abyste zpomalili a zamysleli se nad některými možnými důsledky rychlé neuvážené emotivní koupě papouška.

A nakonec není třeba zapomenout, že předtím než papouška doneseme domů, musíme bezpodmínečně domácnost na příchod tohoto nového člena rodiny připravit.

A na závěr? Asi jen tolik, že Vám z celého srdce přeji abyste se rozhodli správně (ať už je Vaše volba jakákoliv) a hlavně zabezpečili tak šťastný a spokojený život minimálně jednomu opeřenci.