Jak vybrat vhodnou klec část 1.

Touto otázkou bychom se měli zabývat s dostatečným časem před koupí papouška. Koupě papouška by nemělo být impulzivní rozhodnutí, ale věc, kterou si dobře promyslíme, naplánujeme a připravíme se na ni. Spousta lidí si myslí, že papouškovi stačí jakákoliv klec, často i rozměrově nevyhovující a mnozí si to ospravedlní tím, že papoušek bude i tak většinu času puštěn. Je třeba si uvědomit, že klec je pro papoušky domů a útočiště – papoušek by se měl tedy do ní rád vracet a nebrat ji jako vězení. Proto je důležité věnovat problematice výběru vhodné klece dostatečnou pozornost.

Také nedoporučuji aby byl papoušek většinu dne puštěn. Nezapomeňme, že papoušek je dlouhověký společník a určitě nebudeme mít stále příležitost mít ho volně puštěného. Nevíme, jaká bude situace za 5-10 let (někdy i několik měsíců po koupi papouška). Naše nadšení opadne, můžeme být pracovně zaneprázdněni, dospívající papoušek může být agresivní a útočit na některé členy rodiny – jednoduše je zde mnoho aspektů, které mohou naše počáteční plány nechat papouškovi neustálou volnost mimo klece od základů změnit. Papoušek si pak bude velmi těžko zvykat, že najednou musí být zavřený a tehdy se klec opravdu stane vězením. Proto od prvních dnů s Vaším opeřencem stanovte pevný režim, který budete umět dodržovat. Na přelet a pobyt ve Vaší blízkosti zcela postačí 2 hodinky denně (někdy i méně) – samozřejmě pokud jste vybrali vhodnou klec.

Základní prioritou při výběru klece je velikost. Samozřejmě, že vhodná velikost klece se bude přizpůsobovat vzhledem k velikosti, druhu papouška a počtu papoušků. V zásadě si zapamatujte, že platí základní pravidlo a to ,,žádná klec není dost velká,,. Rozumím, že koupě velké klece je finančně náročná (cena papouška je přibližně shodná s cenou klece jaká je pro něj vhodná) ale chov takového exotického zvířete není finančně nenáročný takže je třeba si uvědomit své limity a myslet na štěstí opeřence – jednoduché: pokud je to pro mě finančně náročné, raději si koupím menšího papouška nebo počkám a koupím papouška později. Pokud byste měli Vy možnost volby, zda se nastěhujete do 20m2 garsonky nebo do 200m2 vily asi se nemusím ptát co byste si zvolili. U papoušků je to v menším měřítku v postavení totéž. Platí zde jednoduchá rovnice: čím větší životní prostor tím šťastnější, spokojenější a plnohodnotný život. Přece je to jen život v zajetí – tak ať je šťastný a luxusní J.

Pro 1 žaka, amazoňana (modročelého a menší druhy), kakadu růžový apod. doporučuji minimálně Haciendu Dome, ideální klec pro takového papouška je ale Castell Dome resp. Castell Play.

Pro eklektusy, amazoňany žtokrké, kakadu žlutolíci, menší druhy ar (marakána, žlutorkrká, červenouchá apod.) doporučuji minimálně Castell Dome ale ideální je klec Grande Castell

Pro velké druhy ar a velké kakadu (ara ararauna, ara zelenokřídla, arakanga, kakadu bílý, kakadu molucký apod.) doporučuji minimálně Grande Castell ale ideální jsou dvojklece, které lze vyjmutím předělovací mříže upravit na jednu velkou klec: Los Angeles - klece pro velké papoušky naleznete zde. Arkansas II je největší dostupná klec, kterou lze ještě upravovat – zvětšovat o další díly (1x1m). V této kleci pár amazoňanů případně žaků může bez problémů hnízdit. Je zde dostatek místa na kmenovou budku i na příležitostný přelet (při vhodném umístění bidel).

Některé modely klecí se vyrábějí ve dvou provedeních – DOME a PLAY (Finca, Hacienda, Castell). Dome je kupolová verze a Play má nahoře hřiště. Spousta lidí si chce koupit klec z hřištěm v domnění, že papoušek se bude mít kde hrát. Při volbě takové klece ale jde spíše o to, zda upřednostňujete oblé tvary klecí nebo hranaté. Z vlastních zkušeností se mi osobně více osvědčily DOME verze klecí (nad hlavními dveřmi mají kupolovitou horní část klece, která je ještě vybavena malými padacími dvířky kde papoušci rádi sedávají). Co se týče hřišťových (PLAY) verzí ty spíše doporučuji, když jste prostorově natolik limitováni, že nemáte kde vytyčit místo na hraní. Když je papoušek vypuštěn z klece i tak bude většinu času trávit s Vámi a lze tento problém vyřešit přenosnými stojany.

Jelikož je toho poměrně dost, v dalším článku se budu věnovat ostatním parametrům, kterých je třeba si při koupi klece všímat.