TIP-TOP výbava každé klece

Základním krokem k zajištění šťastného a spokojeného života našeho opeřence je výběr vhodné klece, poté následuje ta složitější část a to – klec správně zařídit. Zařízením mám na mysli všechno uvnitř klece – bidla, hračky, misky, koupelnička, podestýlka,... Mnozí z nás to podcení a myslí si, že koupí dobré klece a krmiva příprava na příchod papouška končí. Realita je však jiná – aby papoušek tu dobrou klec opravdu využil, potřebujeme aby byla účelně a vhodně vybavena a zařízena. Toto vybavení (bidla a hračky) je pak třeba neustále obměňovat aby se papoušek nenudil.

Základní výbavou klecí jsou 1-2 (někdy) více hladkých dřevěných bidel. Tady bych chtěla upozornit (a budu to vzpomínat v každém příspěvku, kde to jen bude možné), že tato bidla jsou jen dočasné řešení pro pohodlné nebo zaneprázdněné majitele, kteří nemohou nebo nechtějí svým papouškům dopřát zdravé sezení. Bohužel denně se setkávám s videami a fotkami, kde tato bidla tvoří základní výbavu klece. PROSÍM první věc po montáži klece udělejte – VYHOĎTE TYTO HLADKÁ BIDLA A NAHRAĎTE JEJICH PŘÍRODNÍMI KONÁŘI S KŮROU. Použijte například dřevo z bezu (pozor měkčí dřevo takže vydrží kratší, o to víc to papoušci baví) nebo dřevo z ovocných stromů – jen divoce rostoucí (nesmějí být chemicky ošetřeny). Po čase i nová bidla papoušek oloupe nebo rozkousá a to je signál, že musíte bidla opět vyměnit. Dejte si skutečně záležet na této části výbavy klece, zajistíte tak svému papouškovi zdravé sezení, pedikúru a současně zábavu spojenou s okusováním bidel.
V kleci by měla být 2-3 patra (tj. 2-3 bidla). První bidlo umístěte na úroveň misek. Papoušek by se měl po něm pohodlně pohybovat mezi miskami. Na spodní část klece bidla nedávejte – papoušek se tam pohybuje velmi málo a tato bidla by byla zbytečně jen lapač trusu a nečistot. Další bidlo by mělo být ve výšce 20-40 cm od spodního (dle velikosti papouška). Ideální je když se papoušek zvládne natáhnout zavěsit zobákům o horní bidlo a vyšplhat. Nejvrchnější bidlo by mělo být v nejvyšším možném bodě klece tak, aby tam papoušek mohl komfortně sedět – na tomto místě bude papoušek trávit nejvíce času a hlavně bude zde spát a odpočívat. Pro pohodlné a zábavné překonávání výškových rozdílů v kleci se mi nejvíce osvědčila „pružina“. Celé výbavě klece dodá šmrnc a papoušci ji milují. Brusná bidla je vhodné umístit do zóny kde je papoušek nejaktivnější, při nesprávném umístění nebudou totiž plnit svůj účel. V kleci úplně stačí mít na jednoho papouška jedno brusné bidlo, samozřejmě dobře umístěné. Hračky pro malé a velké papoušky naleznete na tomto odkazu.

Součástí každé klece by měly být misky. Ideální je, když jsou misky vybaveny mechanismem znemožňujícím převrácení a vysypání nebo vylití obsahu. Pokud toto nemají, použijte raději jiné vhodné misky takto vybavené.

Speciálně si dejte pozor na udržení pořádku a hygieny v oblasti misek (bidla, mříže). Papoušek si při krmení čistí zobák o bidlo a mříže klece – potenciální riziko šíření bakterií.

Pokud se Váš papoušek rád koupe sám doporučuji nainstalovat koupelničku. Pro střední a velké papoušky se mi osvědčila GIANT SPLASH. Výhodou u klecí Montana Cages je, že ji můžete nainstalovat i zvenčí klece, nezabere Vám tak v kleci prostor a papoušek se může vyřádit v soukromém bazénu.

Podestýlku na dno klece nebudu podrobněji rozebírat nakolik jsem se jí věnovala v samostatném příspěvku: "Jakou podestýlku zvolit na dno klece/voliéry".

Samostatnou výbavou jsou hračky pro papoušky. V současné době je tak široký výběr, že lidé si často neumí vybrat nebo vyberou špatně – to je odradí tak raději nekupují nic. V dalším článku se budu věnovat právě této problematice. Čili Vám zkusím poradit jaké hračky vybírat aby Vám vydržely co nejdéle a papouška nepřestala bavit.