Nemoc a papoušek

Rozhodla jsem se načíst toto téma protože mnozí z nás netuší kdy je papoušek nemocný, jaké jsou nejčastější příznaky, jak postupovat a na koho se obrátit.

V první řadě je třeba zmínit, že při onemocnění papouška musíme postupovat rychle a bezodkladně tento problém řešit. Papoušci mají totiž 21x rychlejší metabolismus než my, takže vážnější onemocnění může velmi rychle skončit fatálně – úhynem papouška a to většinou tak, že ani nestihneme zareagovat. Další problém s kterým se setkáváme je, že papoušci mají od přírody zakódované maskování jakékoli slabosti a onemocnění. Vyplývá to z toho, že v přírodě se neumí před predátory přirozeně bránit a proto musí skrývat jakoukoli slabost. Když už je papoušek natolik oslaben, že nedokáže svůj problém krýt už bývá většinou pozdě.

Výchozím bodem abyste dokázali identifikovat, že má Váš papoušek zdravotní problém je předpoklad, že ho dobře znáte. To znamená, že si všimnete změny v jeho chování. Papoušek může kýchat, může mít výtok z nosu, změnu trusu, při vážnějším stavu je apatický – nehraje se, odmítá potravu, je tichý, většinu času spí – pozor tento stav může být i těsně před uhynutím. Při změně trusu nemusí jít zákonitě je projev onemocnění. Často se setkávám s tím, že papoušek podle majitele průjmu ale společnými silami jsme se dopátrali k tomu, že mu jen často podával jablko – překyseluje organismus a může způsobit vodnatý trus i jiné druhy ovoce (například hruška, hrozny,..). Ovoce, zeleninu proto často střídejte. Pokud si nejste jisti doporučuji den krmit jen zrnem a granulemi – pokud byl trus vodnatý v důsledku stravy bude po této dietě zase jak má být. Papoušci chované v interiéru PREVENTIVNÍ NEODČERVUJEME, protože nemají jak přijít do styku se zdrojem kontaminace. Pokud si nejste jisti, odebere se do sáčku vzorek trusu a odnese se veterináři na rozbor (koprologii). Jen pokud je koprologie pozitivní, nasadí se odčervovací přípravky. Je důležité si uvědomit, že tyto léky velmi zatěžují játra proto je V ZÁSADĚ NEPODÁVÁME PREVENTIVNÍ. Jiné je když chováte papouška ve venkovní voliéře – i tehdy ale před odčervením doporučuji dát trus k rozboru.

U papoušků se vyskytují i běžné (méně závažné) virové respirační onemocnění (rýma, chřipka,..), kterými můžeme papoušky nakazit i my. Tehdy je jakékoli podávání antibiotik kontraproduktivní a může naopak zatížit metabolismus papouška. Pokud je viditelný výtok z nosu, vezmeme výtěr na sterilní tyčinku (dostanete je u Vašeho veterináře – ideální je mít sterilní tyčinky, případně zkumavky připravené pro případ potřeby doma v lékárničce – pozor nutno pravidelně obměňovat, protože mají také jistou dobu použitelnosti). Pokud můžete nebo víte s papouškem manipulovat doporučuji ještě samostatně provést i výtěr z choany (ze zadní části zobáku – z patra). Pokud výsledky budou pozitivní tak teprve potom je vhodné nasadit antibiotickou léčbu (součástí výsledku je i citlivost na antibiotika – zjišťuje se, jaké léky na bakterie zaberou).

Pokud papouška léčíte antibiotiky nezapomeňte podávat probiotika a prebiotika současně Oro-digest a Probi-Zyme od Versele-Laga Prebiotika (fruktooligosacharidy jsou krmnou půdou pro probiotika a zajistí jim tak správné a účinné fungování). Probiotika a prebiotika podávejte po dobu i 1-2 týdny po skončení antibiotické léčby. Zároveň je doporučuji dávat i pokud papoušek není léčen antibiotiky, protože jsou velmi prospěšné pro organismus a celkový imunitní systém. Dokonce je můžete dávat jako prevenci během roku (1-2 týdenní kúry například na jaře po zimním období, během zvýšené zátěže, mláďatům apod...).

Některé papoušci jsou nachylnější k plísňovým onemocněním dýchacích cest. Velmi rozšířeným zdrojem jsou oříšky. Proto doporučuji ořechy papouškům raději nepodávat – minimálně určitě vyloučit burské ořechy ve skořápce. Onemocnění jako například aspergilóza se pak bude s papouškem tahat po celý zbytek jeho života, takže určitě nejde o banální problém.

Nejrozumnější cestou je snažit se minimalizovat riziko onemocnění papouška tím, že se budeme snažit zajistit jeho optimální zdravotní stav – tedy prevencí. Správné krmení, životospráva, správná celková péče a zároveň naše informovanost nám pomohou vyvarovat se podobným problémům a pokud se již problém vyskytne tak věřím, že i tyto články vám pomohou správě a rychle reagovat.