Jak zvládnout vysoké teploty

Léto klepe za dveřmi a ti z nás, kteří nemají domácnosti vybavené klimatizací mají už nyní hrůzu z toho, co nás čeká. Jak tyto extrémní letní vedra zvládají naši opeření členové rodiny? Možná budete překvapeni ale lépe než my. Existuje však několik tipů, jak jim můžeme toto náročné období usnadnit.

Když je papoušek přehřátý, snaží se vlastními silami ochladit a toto vypadá následovně. Peří má zcela přilnavé k tělu, křídla mohou být mírně spuštěna, zobák více nebo méně pootevřený se zřetelným pohybem jazyka.

V první řadě si uvědomme, že přirozenými klimatickými podmínkami většiny papoušků jsou deštné pralesy – na vysoké teploty je jejich organismus přizpůsoben ale s diametrálně odlišnou vlhkostí vzduchu než u nás (v deštných pralesích až kolem 90% vlhkost vzduchu). Proto pravidlo číslo jedna bude často sprchovat a rosit, případně zvlhčovat vzduch. Už jsme to zmiňovali iv předchozích článcích ale protože opakování je matka moudrosti, nezapomínejte, že doporučujeme ke sprchování (rosení rozprašovačem) používat odstátou vodu, ideální prostředky k tomu určené – které zvlhčují pokožku a starají se o peří:

  • Jungle Shower - přípravek na sprchování s aloe vera naleznete zde

Případně se nám osvědčilo do rozprašovače s čistou odstátou vodou přidávat koupací sůl pro papoušky: ORO-BATH – to můžete klidně přidávat i do vody v koupelničkách.

Papouškům neustále zabezpečte přísun čisté pitné vody, pro ty, kteří mají v oblibě koupání čistou vodu ve speciálních koupelničkách – pro malé papoušky běžně dostupné, pro velké papoušky koupelnička, kterou můžete namontovat zvenčí nebo dovnitř klece - koupelnička GIANT SPLASH.

Některé papoušky se neradi sprchují, zde alespoň pravidelně zvlhčujte vzduch (případně jako první pomoc lze do místnosti zavěsit vlhké ručníky)

Z výše uvedeného vyplývá, že základním pravidlem je dostatek vody – sprchování, rosení, zvlhčování místnosti, dostatek čisté vody v misce a v koupelničce.

Samozřejmostí je, že opeřence chráníme před přímým sluncem. Dále během extrémních veder nedoporučujeme papoušci pouštět z klece, protože při létání a tedy zvýšené fyzické aktivitě se jim přehřívá organismus a tomuto se potřebujeme vyhnout. Na pravidelný průlet tedy pouštíme papouška ráno nebo později večer, kdy teplota mírně klesne. Stále platí, že papoušci snesou nižší a vyšší teploty ale nesnesou průvan takže před průvanem je chráníme.