Jakou podestýlku zvolit na dno klece/voliéry

Tuto otázku si kladou mnozí z nás a to zejména ti, kteří jsou v chovu začátečníkům nebo ještě nenašli podestýlku, která jim plně vyhovuje. Také jsme vyzkoušeli různé druhy podestýlek od novin, přes bukové štěpky až po různé tipy gritů respektive bentonitových podestýlek.

V první řadě je při výběru podestýlky třeba zvážit jaká je klec případně voliéra. Pokud máte klec bez spodního roštu – tzn. papoušek má volný přístup na dno klece a tedy ik podestýlce určitě nedoporučuji bentonitové podestýlky ani noviny. Noviny může papoušek roztrhat ao ekologičnosti tiskařských barviv bychom také mohli polemizovat a bentonitové podestýlky (kamenité podestýlky určené do kočičích toalet) papoušek nemůže sníst. Proto pokud papoušek má přístup k podestýlce volte raději přírodní podestýlky jako jsou například bukové štěpky nebo grity určené primárně jako doplněk stravy papoušků.

Pokud máte klec s roštem takže papoušek je od podestýlky izolován, můžete klidně použít na dno klece noviny. Nám se ale používání novin neosvědčilo, nakolik je z novin příliš velký odpad a navíc peří (hlavně lehké prachové peří) po i mírném zamávání křídly nebo průvanu létá po novinách a následně po celé místnosti. I zde se nám nejvíce zamlouvá podestýlka typu krmných gritů, kterou již několik let používáme a neplánujeme změnu.

Jako několik výhod této podestýlky uvádíme:

  • při pravidelném čištění klece minimální odpad (při čištění doporučujeme používat lopatky na čištění kočičích toalet
  • peří se většinou zachytí v podestýlce a nelétá po celé místnosti
  • při vhodné volbě tipu gritu příjemná vůně (grit s příměsí anýzu) - Versele-Laga Marine dodávaný v různých baleních
  • tyto grity jsou doplněk stravy takže když se k němu papoušek dostane nehrozí žádné zdravotní riziko

Jako jediná nevýhoda je vysoká hmotnost, takže tento druh podestýlky je vhodné aplikovat v tenčí vrstvě. Při pravidelném čištění k tomu učenými lopatkami pak stačí dosypat čistou podestýlku a pravidelně (alespoň 1x za 3-4 týdny) vyměnit celou podestýlku.