Papoušci a manikúra-pedikúra

Mnozí z nás mají problém s tím, že papoušek má ostré drápy – dá se říci, že místo drápů má jehly. Každé mládě má ostré drápky ale časem a samozřejmě správnou péčí se ostré hroty zatupí.

Nejdůležitějším receptem na zdravé nožky a fit drápky je správná volba bidel. Při koupi klece jsou vždy dvě možnosti:

  • Součástí balení nejsou žádná bidla
  • Součástí balení jsou opracovaná hladká bidla (přinejhorším plastová)

Úplně v každém případě je nutné tato bidla vyměnit a zařídit klec přírodními větvemi s kůrou. Papoušek bude s největší pravděpodobností kůru olupovat (toto chování je žádoucí). Čím rychleji se mu podaří kůru oloupat nebo čím rychleji se bidlo jinak znehodnotí (seschnutí, zašpinění, jiné poškození) tím častěji je třeba větve obměňovat. Používejte větve s různou tloušťkou, ať si papoušek může sám volit kde aktuálně se mu nejlépe sedí, hraje, odpočívá. Aby fungovalo obrušování drápků je třeba aby bylo bidlo dostatečně hrubé – nohou ho nesmí celé oblapit neboť tak hroty drápů nebudou v kontaktu s kůrou bidla.

Pro starší papoušky nebo papoušky, které trpí artritidou pak zase doporučujeme tenčí větve (aby je právě mohly celé oblapit nohou a udržely tak lepší stabilitu), které se umísťují jen do nižších částí klece, aby i při eventuálním pádu papouška nedošlo k úrazu. Do klece neumísťujte zbytečně mnoho bidel. Mějte na mysli, že po zavěšení 1-2 hraček by se papoušek ještě měl kde hýbat. Na internetu naleznete seznam bezpečných dřevin a rostlin pro papoušky. My to děláme tak, že používáme jen zaručeně bezpečné dřevo a to je například bez (pozor jedná se o měkké dřevo, papoušci ho milují ale po jejich intenzivní práci Vám takové bidlo vydrží přinejlepším 1 týden) a velmi oblíbená jsou bidla z ovocných dřevin. Při používání bidel z ovocných stromů si prosím dávejte pozor aby to byly divoce volně rostoucí stromy (stromy nesmí být chemicky ošetřovány). Před montáží bidla do klece je vhodné bidlo pořádně vydrhnout pod horkou vodou (ideálně párou), ale nám se osvědčilo při čištění použití dezinfekčního prostředku F10 SC nebo F10 SC XD (není třeba jej dodatečně oplachovat).

Abychom zabezpečili papouškům dokonalé nožky a chránili naše ruce před škrábanci bychom v kleci jednoznačně měli mít minimálně jedno brusné bidlo - brusné pro papoušky a ptáky naleznete zde.

Opět při volbě brusného bidla přizpůsobujeme velikost podle druhu papouška a bidlo umísťujeme tam, kde se papoušek nejčastěji pohybuje – například k misce s krmivem. Nemá totiž význam bidlo dávat na místo, kde bude papoušek na něm jen sedět, abychom dosáhli obrušování drápků musí se papoušek na bidle pohybovat. Proto se jako další zajímavý produkt jeví právě houpačky s brusným bidlem, protože papoušek na nich udržuje balanc a péče o drápky i kůži na nožkách je dokonale zajištěna.