Jaro a čas námluv

Toto komplikované období v životě papoušků znají mnozí z nás a ti, kteří jste toto období se svým papouškem nezažili se připravte. Papoušek z tzv. plyšákového období, vyroste a začíná ,,volání přírody,,.

Každý papoušek dospívá v jiném věku. U středních a velkých papoušků je to kolem 2-3 roku života. Ze začátku je toto období mírnější, ale když je papoušek pohlavně zralý (řekněme kolem 4 roku života) umí nám v této době pěkně znepříjemnit život. Období námluv nastává když se papoušky páří a jsou připraveny hnízdit. Je doprovázeno agresivitou – u některých jedinců více u některých méně (například amazoňani umí být v tomto období značně nebezpečné), papoušci jsou hůře zvládnutelné často podstatně hlučnější než po zbytek roku. Toto období trvá 2-3 měsíce. Pokud máte hnízdní pár, pak se papoušci agresivně projevují až dokud nevyvedou mláďata (samozřejmě si chrání své potomstvo v boudě).

Toto období lze částečně utlumit podáváním vhodné potravy. Pokud budete podávat mnoho vitamínů (hlavně s obsahem vitamín E), naklíčené směsi – také velmi bohaté na minerální a stopové prvky, tak se organismus dostává do stavu kdy vysílá do mozku signály o výživové dostatečnosti a informaci „jsem připraven na vychování zdravé populace“ proto tímto docílíme zesílení tohoto období. Pokud chceme toto období námluv utlumit, je vhodné podávat více zrninových směsí a dávat si pozor na přehnané množství vitamínů.

Je třeba počítat s vyšší agresivitou, může častěji docházet ke konfliktům a menším nebo větším útokům. Prosím respektujte to, papoušek v tomto období není špatný ani Vám úmyslně nechce ubližovat. Skutečně se jedná jen o projev přirozeného chování. Pokud na Vás papoušek podniká často útoky, zvolte spíše taktiku méně častého vypouštění z klece.

Máte-li pár a tomu se podařilo zahnízdit, poskytněte mu co nejvíce klidu. Mláďata kontrolujte jen pokud je to nezbytné a co nejrychleji opět opusťte chovný prostor.