Krmím, krmíš, krmíme...

Nastavení vhodného jídelníčku začíná od útlého věku papouška. V podstatě od okamžiku, kdy si ho přinesete domů. Tehdy je papoušek ještě „čistá nepopsaná tabule“, a můžete mu alespoň částečně vštípit vhodné stravovací návyky. Základem ale je, abyste začali od sebe :-D. Čili cílem tohoto článku je přiblížit vám vhodný systém krmení papouška, abyste nedospěli do stavu, že bude váš miláček konzumovat jen slunečnici.

Když si přinesete domů mládě, velmi vám bude reagovat na měkkou teplou stravu (jelikož ještě donedávna bylo krmeno dokrmovací kaší uchovatele). Proto je toto vhodný čas naučit papouška přijímat granule. Můžete je zkusit podávat suché ale mělo by zabrat namočit je do vody (nebo ovoce – např. má-li papoušek rád hrozny tak šťávy z hrozna) a před podáváním zahřát (např. přelitím horkou vodou). Měkké a teplé granule budou pro mládě mňamka. Pokud jedny granule nezaberou vyzkoušejte jinou značku. Doporučujeme naučit papouška jíst granule, neboť bude mít dostatek vitamínů, stopových prvků a nebudete muset podávat žádné jiné vitamínové preparáty.

Mnoho chovatelů dělá chybu v tom, že papouškovi dává příliš mnoho krmení (papoušek přirozeně plýtvá s potravinou a tímto tento stav jen umocňujeme). Také není správné umístit více druhů krmiva do několika misek. Kvalitnější klece jsou vybaveny 3-4 miskami, majitelé papoušků si proto myslí, že v každé misce má být jiná chuťovka. Tento způsob krmení není správný. Ve většině případů si tak papoušek vybere na co má aktuální chuť (nejčastěji slunečnice a semínka), toho se přeje a pak mu v žaludku nezbude dost místa na zdravé ovoce, zeleninu případně granule. Doporučujeme nechat v kleci 2 misky. V jedné bude mít papoušek neustálý přísun k čisté pitné vodě a v druhé bude krmivo.

Ráno a večer před spaním bývá papoušek nejvíce hladový. V průběhu dne jen doplňuje energii a sem tam si něco zobne. Jako jeden z vhodných schémat krmení proto může být například:

  • Ráno podáváme směs ovoce nebo zeleniny nebo mrazem sušené ovoce (případně naklíčená semena)
  • Kolem oběda nedojedené ovoce odstraníme, misku vyčistíme a podáváme granule
  • Večer před spaním dáváme směs zrna (jelikož toto krmivo může být v misce i během noci a nezáčne se kazit)
  • Pokud z časových a organizačních důvodů není možné krmit 3x do dne, můžete podávat ovoce spolu s granulemi a vyhnete se tak polednímu krmení.

Pokud papoušek odmítá některé druhy ovoce nebo zeleniny, zkuste mu toto podávat například na napichovacím špízu. Papoušci jsou velmi hravá stvoření a skutečně u nich platí pravidlo,, jídlo hrou, takže když vymyslíte zábavnou formu krmení určitě bude vašemu mazlíčkovi více chutnat.

Pokud je navzdory všemu váš opeřenec vybíravý a konzumuje opravdu málo zdravých potravin, nezapomeňte podávat vitamínové preparáty. Předejdete tak pozdějším zdravotním problémům a zajistíte dobrý zdravotní stav a kvalitní peří vašeho miláčka.

I s vitamíny to však není třeba přehánět. V první řadě je třeba si vybrat kvalitní ověřený produkt, proto pečlivě čtěte příbalový leták. Jako námi ověřený širokospektrální multivitamínový doplněk (rozpustný ve vodě ale může se podávat i na krmivo), ideální pro doplnění vitamínů při nesprávné výživě, ve stresovém období ale hlavně v období přeperování je Muta-vit.

A na závěr: Přejeme vám dobrou chuť J