Správná péče o peří

Krásné lesklé zdravé peří je ozdobou a korunou krásy každého papouška. Správné nebo nesprávné stravování se velmi rychle projeví na kvalitě opeření. Proto základem krásného peří je správná životospráva, podávání kvalitního krmiva, hodně ovoce, zeleniny. Zároveň je vhodné v pravidelných intervalech (například na jaře – tj. po náročném zimním období ale hlavně v období přeperování) podávat multivitaminové preparáty podporující zdravé silné a krásné opeření. Nám se mnoho let jako nejlepší produkt na peří osvědčil Muta-vit – je dostupný v práškové formě nebo v kapalné formě. Vzhledem k tomu, že prášek je také rozpustný ve vodě, je ideální tato forma vitamínu – můžete si tak volit zda dáte vitamín do vody nebo na krmivo (z našich zkušeností doporučujeme vitamín zamíchat do menšího množství oblíbeného ovoce nebo jiného krmiva).

Další věcí, která může kvalitu peří negativně ovlivnit je nedostatek slunečního záření (ve smyslu světla). Papoušci není třeba vystavovat slunci (dokonce je to nežádoucí), pokud ale chováme papoušci uvnitř, například v tmavší místnosti nebo se tento jev může projevit po zimním období kdy všichni trpíme nedostatkem slunečního svitu. Setkali jsme se s tím, že toto vyústilo až do černění peří. Tmavé černé skvrny, které se začaly rozšiřovat po peří a zmizely až po úplném přepeření a svícení speciálními UVA-UVB žárovkami. Mějte na mysli, že účinek těchto žárovek je 2000-3000 hodin (přibližně 10 měsíců), poté žárovka sice svítí, ale účinek UVB záření rapidně klesá. Proto je třeba si poznačit přibližně datum kdy jste začali touto žárovkou svítit a v určených termínech je pravidelně obměňovat.

Pro pěkné peří je ideální zajistit dostatečnou vlhkost vzduchu, nezapomínejme, že přirozeným prostředím většiny papoušků jsou deštné pralesy, kde se vlhkost vzduchu pohybuje na hranici 90%. Samozřejmě, že v rámci našich možností takové ideální klimatické podmínky zajistit nevíme, ale můžeme to alespoň částečně nahradit častým rosením nebo sprchováním papouška (v letních měsících klidně i denně). Prosím nezapomínejte, že ke sprchování používejte odstátou vodu, ideálně k tomu učené produkty: Mutavit a Jungle Shower

Tak ať jste krásní a ať vám to všem dobře létá