Škubání a poškozování peří

Škubání peří je problém, který se objevuje velmi často. Některé papoušci mají na stejnou predispozici (například žako, kakadu bílý, eklektus, velké ary – ararauna, ara zelenokřídla,...). Dobrá zpráva je, že na trhu existuje několik preparátů, které mají odstranit tento problém. Špatná zpráva je, že tyto preparáty fungují jen málokdy. To ale neznamená, že je zbytečné je zkoušet. Nežádoucí a nesprávné je nechat tento stav tak a čekat, že se to napraví samy.

V první řadě je třeba vyloučit fyziologické příčiny škubání peří. To znamená je třeba vyloučit parazity, ideální je zjistit aktuální zdravotní stav papouška- z krevního obrazu je vhodné zjistit stav jater. Pokud má papoušek nevhodnou stravu (například pokud je chován výlučně slunečnicovými semínky – z toho černá slunečnice je nejhorší), s vysokou pravděpodobností dojde k poškození jater, což se může projevit nadměrnou tvorbou prachového peří. Toto způsobí papouškovi svědění a proto si může začít poškozovat a trhat peří. Vhodné je také provést testy na cirkovirózu (PBFD), kdy také dochází k abnormalitám na opeření papouška.

Ve většině případů je však papoušek po zdravotní stránce zcela v pořádku a poškozování peří je čistě psychický problém. Právě proto se tento problém vyskytuje u některých druhů více než u jiných. Například žako je velmi konzervativní papoušek, který těžko snáší jakékoli změny (samozřejmě čest výjimkám). Proto když v jeho životě dojde k nějakému podnětu, kterému my vůbec nemusíme přikládat význam (proto neumíme často spouštěč identifikovat), může to s jeho psychikou tak zamávat, že si začne trhat peří. U každého papouška se poškozování peří projevuje jinak. Některé si začnou vytrhávat jen prachové peří (šedá podsada pod peřím), někteří si odcvakávají letky, jiní si úplně vytrhnou letky a peří, další se škubou jen na hrudi, jsou případy kdy si papoušek peří nevytrhne, ale si ho jen tak oduševněně čistí, že je peří roztřepené a papoušek působí celkovým neupraveným dojmem. Už jsme se ale setkali is těžkými stavy když je papoušek naprosto oškubaný a zůstává mu peří jen na hlavě (kam si nedosáhne). Potom to může vyústit až v takový způsob sebedestrukce, která může být pro papouška fatální.

Takže úvod bychom měli. Nyní často kladená otázka: ,,Co s tím?,,.

V první řadě je třeba si uvědomit, že na začátku je nějaký spouštěč. Například:

  • Oblíbený člen domácnosti je jistý čas mimo domov
  • Změna v režimu papouška
  • Nové předměty nebo věci v domácnosti, z nichž má papoušek stres
  • Absence partnera (na začátku pociťováno hlavně v období toku a hnízdění)
  • První přeperování (pokud je vzduch příliš suchý a papouška často nesprchujete, dochází ke svědění a nepříjemným pocitům – může vyústit v trhání peří)
  • Žárlení (například na dítě, psa,.. jakéhokoli nového člena domácnosti)
  • A jiné...


Když přestane podnět, který škubání spustil na papouška působit, může v ojedinělých případech dojít k zastavení trhání peří. Většinou ale tento stav pokračuje (často se zhoršuje) a to hlavně kvůli tomu, že se z tohoto stává zlozvyk. Přirovnali bychom to k okusování nehtů u lidí – také je to zlozvyk, kterého se lidé mají velký problém zbavit.

Z výše uvedeného vyplývá, že čím déle budeme otálet z řešením tohoto problému resp. čím déle se nám tento problém nebude dařit stabilizovat, tím hlouběji se tento zlozvyk zakoření. Je to tedy zároveň boj s časem.

Pár doporučení z naší strany:

  • Zabavte ho (čím méně času bude mít na sebe, tím méně se bude škubat): větve s kůrou, hračky, aktivní hračky (s odměnou uvnitř) a jiné...
    Hračky naleznete na naší stránce zde
  • Časté rosení (sprchování) – mokré peří jim nechutná a zajistíte tak zmírnění svědění a vysoušení pokožky – POZOR – používat odstátou vodu bez chlóru (ten právě působí negativně a problém zhoršuje). Ideální je používat přípravky k tomu určené např. s aloe vera:
    Jungle Shower nebo Vitamin pomáhající přeperování
  • Zadovážení partnera (pokud už na začátku víte, že do papouška nebudete moci investovat 90% svého volného času, přemýšlejte co nejdříve nad opeřeným partnerem – dříve než budete muset problém škubání řešit)
  • Zlepšení jídelníčku – omezení slunečnice a směsí zrnin, více ovoce (pozor na citrusové plody), zeleniny a podávání palmového oleje formu granulovaného krmiva se zvýšeným obsahem palmového oleje Harrisson power treats nebo podáváním čistého palmového oleje Avifood Palmový olej 1

Ze všech přípravků na trhu nám z našich zkušeností vychází nejlépe právě sprej s aloe vera a palmový olej. Nedoporučujeme podávání palmových oříšků, nakolik tyto se musí zmrazovat a na cestě k zákazníkovi nikdo neví kolikrát byly rozmraženy a opět zmraženy a tím snadno podléhají zkáze.

Na závěr ještě jedna prosba. Pokud se vám i nepodaří problém škubání peří vyřešit neznamená to, že Váš papoušek je smutný a nešťastný. Prosíme nepokoušejte se ho zbavit prodejem nebo darováním do jiných rukou jen kvůli tomu, že nemá peří nebo jej má v horší kvalitě. Jedná se o estetický problém