Papoušek a režim

Pokud Vám soužití s Vaším opeřencem zcela vyhovuje a vše funguje jak si představujete, tak tyto řádky pro Vás nejsou určeny. Pokud ale stále hledáte optimální rozvržení denního režimu a aktuálně nejste spokojeni s tím jak to u Vás funguje a chtěli byste poradit, možná Vám tímto článkem pomůžu.

Spousta lidí dělá v první řadě chybu v tom, že když si domů přivezou papouška, chtějí aby byl neustále puštěn. Ano pro papouška je to jednoznačně ideální stav, ale prvotní radost a nadšení z nového opeřeného člena rodiny časem opadnou a odstupem času budete papouška pouštět z klece na méně času nebo jen sporadicky. A právě toto způsobí stav, že papoušek bude smutný, nešťastný, frustrovaný, dokonce se může začít škubat – jednoduše na novou situaci v denním režimu a v domácnosti, která se pro něj vyvinula nepříznivým směrem, si bude velmi těžko zvykat. Proto nepodceňte tak důležitou věc jako nastavení denního režimu již v počátku Vaší „chovatelsko-mazlíčkářské“ praxe.

Ideální je když budete papouška pouštět denně k přeletu na 1-3 hodiny. Vždy podle Vašich možností a počítejte s tím, že Vaše situace se může za několik let změnit a papoušek může trpět. Pokud ho budete například nyní pouštět z klece na půl dne nebo pracujete z domu, v budoucnosti můžete změnit zaměstnání a některé papoušky se s tím nemusí vyrovnat.

Čas na vypuštění a průlet je ideální tehdy, když jste v klidu, máte čas. Určitě nikdy předtím než se někam chystáte – z vlastních zkušeností jsem na to přišla metodou „pokus-omyl“. V zásadě když jste v největší časové tísni a potřebujete ty opeřené ďábly nahnat zpět do klece, oni budou zdrhat a smát se Vám do tváře.

Pagagája nenechávejte na jedno „venčení“ příliš dlouho mimo klece – většinou začne dělat zlobu a neplechu.

Cílem při průletech je LÉTÁNÍ a vzájemná interakce a budování (upevňování) vztahů s majitelem, nikoli okusování dveří, zárubně a pokojových rostlin. Takže když moje papoušci okusují garnýž putují pěkně domů za mříže.

Nastavením vhodného ZDRAVÉHO času stráveného mimo klece paradoxně docílíte, že papoušek bude brát klec jako domov a útočiště. Pokud ho budete nepřetržitě nebo většinu času držet mimo klece, bude jeho teritorium Váš byt a klec jen dočasné vězení – kde bude trpět a bude chtít být neustále ven (a naši sladkí opeřenci si to umí dostatečně nahlas prosazovat). Toto vše je samozřejmě za předpokladu, že jste se řídili mými články o tom jaká by měla být vhodná klec pro papouška a jak by měla být zařízená.

TIP: pokud máte problém papouška dostat do klece nebo se Vám rozbláznil nebo jen tak neboť Vám dělá schválně (což oni rádi), doporučuji tak 1-2 hodiny před vypuštěním na přelet odebrat z klece misky s krmivem. Zajistíte tak, že papoušek po přeletu půjde velmi rád za večeří do klece. (v souvislosti s tímto, nedoporučuji podávat krmení mimo klece – klec je domov, útočiště, ložnice, jídelna – prostě vše v jednom a potřebujeme aby měl papoušek svou klec rád).