Proč právě papoušek a kde ho sehnat - část 1.

,,Papoušek je ten správný společník pro dynamické lidi, kteří umí skutečně ocenit jeho zábavnou, nespoutanou a jedinečnou povahu.,,

     Je smutné, že stále se v praxi střetávám s postojem, že lidé si chtějí koupit papouška zejména kvůli vlastnímu pobavení. Chtějí papouška nebo mluví, protože se chtějí pochlubit před druhými lidmi apod..

Nechci nikoho kritizovat, ale v tomto případě bych spíše doporučila zaměřit se na chov jiného zvířete nebo úplně od chovu jakéhokoli zvířete upustit a počkat několik měsíců nebo let než bude takový člověk na chov papouška připraven a zralý.

Mnohé velké papoušky se skutečně naučí imitovat zvuky a lidskou řeč (existují dokonce i druhy, které mají na to větší nadání), ale důležité je si uvědomit, že tento stav je jen třešničkou společného soužití. Já to chápu spíše jako odměnu papouška za správnou péči, které se mu u vás dostane.

Jako první věc je třeba se rozhodnout o jaký druh papouška máte zájem. Pokusím se v krátkosti zobecnit povahy jednotlivých druhů velkých papoušků. Samozřejmě existují výjimky – jelikož každý jeden papoušek je individuální osobnost, ale nejčastěji platí následující:

  • Papoušek šedý – žako: tento africký druh papouška patří k nejoblíbenějším druhům chovaným než domácí mazlíček. Má nejlepší nadání naučit se imitovat lidskou řeč. Bohužel má velmi konzervativní povahu což často vede k psychickým problémům, které mohou vyústit až do sebepoškozování (trhání, poškozování peří apod.)
  • Amazoňan: druh velmi vhodný k mladým dynamickým lidem, velmi dobře snáší změny (například v případě stahování, změny klece, úpravy klece), není u něj problém při změně potravy, má také velmi dobré nadání imitovat zvuky. V podstatě protipól ke papouškovi šedému. Důležité je upozornit, že v dospělosti jsou zejména samci velmi agresivní (zejména v období toku a hnízdění) a amazoňany jednoznačně patří mezi hlučnější papoušky – pro chov v bytovce, kde nemáte tolerantní sousedy nedoporučuji. Je 28 druhů amazoňanů, jako domácí mazlíčci jsou nejvíce oblíbení a běžný amazoňan modročelý, amazoňan žlutohlavý surinamský, amazoňan venezuelský (oranžovokřídlí) ale jako velmi učenlivého amazoňana doporučuji žlutokrkého (amazona ochrocephata)
  • Eklektus: Australský druh papouška, který má komplikovanější povahu podobně jako žako. Také zde často dochází k poškozování peří. Vyznačuje se pohlavním dimorfismem (samec zelený, samice červená), vzhledem k tomu pokud jsou ptáci chováni v páru, je to skutečně pěkný estetický zážitek. Co se týče hlučnosti, nevydrží sice křičet nepřetržitě dlouhou dobu jako amazoňani, ale hlas mají opravdu silný.
  • Kakadu: australské papoušky. Zde je důležité poznamenat, že ručně dokrmené velké druhy kakaduů (kakadu bílý, kakadu molucký, kakadu žlutochochlý,..) bývají často velmi kontaktní. Ve většině případů je to kýžený jev, kterého chce mazlíčkář docílit, ale je třeba si uvědomit, že ne vždy máte na papouška tolik času kolik si on vyžaduje. U takového papouška je to zpravidla ,,non stop,, - a pokud se mu aktuálně nemůžete věnovat, přesvědčí Vás nepříjemným neutuchajícím křikem abyste to přehodnotili. Pokud ale chcete přítulného miláčka a sousedé Vás nemohou dát deložovat, možná je právě tento druh pro Vás to ,,pravé ořechové,,
  • Ara: pozor na malé druhy ar, které bývají velmi hlučné (například ary žlutokrké, ary marakány, severy-ary tmavočelé), z malých ar mají jednoznačně nejpohodovější povahu ary malé – ara nobilis). Velké ary jsou aktuálně dost oblíbené. Mám na mysli zejména ary modrožluté (ararauny), ary zelenokřídle (chloroptera). Je to hlavně z důvodu nepsaného pravidla, že ara je „králem v říši papoušků“, a tím představuje jakýsi strop v chovu těchto exotických zvířat. Však chov velkých arů vůbec není jednoduchý i co se týče nastavení optimálního krmení a zejména zvládnutí výchovy takového miláčka.

Pro začátečníky, kteří si nemohou velkého papouška dovolit z ekonomického hlediska nebo nemají dostatek prostoru pro dostačující velkou klec doporučuji popřemýšlet například nad papouškem senegalským, pyrurami a pod.

Pokud jste rozhodnuti, že chcete papouška prosím nespěchejte v jeho koupi. Rozumím, že když je člověk připraven na nového opeřeného člena, chce ho za každou cenu co nejdříve mít doma. V první řadě je důležité papouška nekupovat v prodejnách ani v žádných jiných sítích s chovatelskými potřebami. V dalším článku, který jsem pro vás připravila příští týden, vám vysvětlím proč.