Proč právě papoušek a kde ho sehnat - část 2.

Pokud padlo rozhodnutí a vy jste rozhodnuti pro nového opeřeného člena rodiny, je důležité neuspěchat ohledně místa jeho koupě. V první řadě je důležité papouška nekupovat v prodejnách ani v žádných jiných sítích s chovatelskými potřebami. Je tomu tak hned pro několik objektivních důvodů:

  • Přemrštěná cena (v případě, že je prodejna navíc plátce DPH to může být až dvojnásobek ceny papouška)
  • Nekvalifikovaný personál (který Vám jen těžko poradí a doporučí kvalitní krmení, když ve většině případů toto krmení není součástí jejich nabízeného portfolia) – čest výjimkám
  • Nevíte čím byl papoušek během pobytu na prodejně krmen (ale většinou je to nízkonákladové krmivo, protože prodejny mají na krmení vlastních zvířat rozpočet a takový způsob krmení se pak může projevit na psychickém i fyzickém stavu zvířete)
  • Neznáte aktuální zdravotní stav papouška (bohužel obecná veterinární potvrzení ani zdaleka nevypovídají o zdravotním stavu)
  • Neznámý přesný věk papouška
  • Původ papouška bez záruky (nevíte od jakého chovatele pochází, neviděli jste rodiče, nevíte zda a jak byl ručně dokrmen)
  • A jiné...

Ke koupi papoušků z prodejen dochází většinou jako ke spontánnímu nákupu: ,,Tento je krásný, tohoto chci mít doma,,. Je to podobné jako když jdete hladový nakupovat potraviny.
Přitom tak může dojít hned k několika nežádoucím efektům. Vy budete mít papouška, který již s největší pravděpodobností má alespoň částečně zformovanou povahu takže návyky a hlavně zlozvyky, které nemusí být příjemné. Další negativní dopad pak vidíme na tom, že prodejna v dobré víře vysokého odbytu co nejdříve zakoupí dalšího papouška – který se bude v kleci na prodejně opět trápit. Používám skutečně silné slovo „trápit“, hlavně z důvodů, že personál často neví, jak se má o tyto papoušky starat a při péči o další zvířata a chod prodejny na toto ani nemá čas.
Čili i snaha některých z nás ve formě nákupu takového chudáka a jeho záchrana vede jen k odsouzení dalšího papouška na dlouhý život na prodejně pod umělým osvětlením a neutuchající pozorností návštěvníků prodejen, někdy až tak intenzivní že si papoušek nemůže odpočinout a začít být nebo dokonce agresivní.

Takže zcela základní pravidlo při koupi papouška: PŘÍMO ZCHOVATELOVÝCH RUK.

Ideální je, když se vám podaří získat kontakt na chovatele na základě doporučení. Další možností je prostřednictvím inzerce nebo kontaktem získaným na chovatelských setkáních, které se pravidelně organizují ve vybraných městech. Když už máte chovatele vybraného je velmi důležité domluvit si s ním před koupí setkání, abyste si mohli prohlédnout jeho chov, ideální rodiče mláděte. Velkou výhodou je, pokud by vám ukázal i mláďata, která ručně dokrmuje. Mláďata by měla být krotká, tzn. nesmějí se bát rukou, nechat se hladit. Čistota v chovu by měla být samozřejmostí, i když u některých větších chovatelů je tohoto stavu poměrně náročné dosáhnout. Určitě si všímejte čím jsou papoušci – hlavně rodiče krmení. Já osobně si zběžně zkontroluji misky – měly by být čisté, ptáci musí mít zajištěn přísun k čisté pitné vodě. Abych si utvořila objektivnější obraz o krmení, zvyknu zkontrolovat dno klece – zbytky ovoce, zeleniny nebo granulí.

Pokud chovatel odmítá utkání před prodejem papouška je to určitě podezřelé. Samozřejmě mnoho chovatelů má v chovech vzácné druhy papoušků a neradi vidí „vetřelce“ ve svých chovech ať už vzhledem k eventuálnímu zavlečení různých nemocí respektive udržení chovatelského tajemství. V podstatě jste stále jen potencionální kupce a chovatel nemá jistotu, zda se obchod skutečně zrealizuje nebo jste jen na návštěvě v operené zoo. Ideálním ústupkem je poskytnout chovateli peněžní zálohu abyste dali najevo, že o koupi jeho papouška máte reálný zájem.

  Solidnější chovatelé Vám mohou dát nahlédnout i výsledky různých dostupných vyšetření jejich papoušků, čímž demonstrují čistotu a zdravotní stav chovu.

Ještě musím poznamenat, abyste si dávali pozor na koupi papouška od různých překupníků. V podstatě jde o to, že člověk koupí papouška od chovatele a nabízí ho k dalšímu prodeji s cílem zisku. Bohužel zisk je nejdůležitější a často jedinou motivací takových lidí. Vy se opět dostanete do situace, že nemáte vůbec pojetí o původu papouška.

Pokračování článku příště :-)